Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de algemene fysiotherapie.

Bekkenfysiotherapeuten richten zich op patiënten met problemen in het gebied van buik, bekken en lage rug. Niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen en kinderen. De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken die de buikorganen draagt, zorgt voor openen en sluiten van de bekkenuitgangen (plasbuis, vagina, anus) en tevens bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodem heeft dan ook een belangrijke functie bij plassen, ontlasten, vrijen, zwangerschap, houding en beweging. Het bekken, de gewrichtsbanden, de buik -en rugspieren, de bekkenbodem en de bekkenorganen beïnvloeden elkaar wederzijds. Een klacht in het bekken kan leiden tot een klacht van de bekkenbodem en omgekeerd.

De samenwerkende spieren rondom het bekken en in de lendenstreek (het spierkorset) hebben een belangrijke stabiliserende rol voor het bekken en onderrug en daardoor een belangrijke functie in het dagelijks bewegen. De bekkenbodemspieren en het spierkorset kunnen te zwak of te gespannen zijn, of niet op juiste moment functioneren, waardoor stoornissen kunnen optreden. Bekkenbodemspieren en het spierkorset zijn aan te spannen en te ontspannen, maar veel mensen zijn zich hiervan niet bewust, voelen dit niet en hebben daardoor geen bewuste controle hierover.

Klachten ontstaan vaak door onwetendheid en een verkeerde manier van plassen of ontlasten, na meerdere blaasontstekingen of na een buik- of prostaatoperatie. Rond de zwangerschap, de bevalling en de overgang kunnen ook klachten ontstaan. Bij gezonde zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral een preventieve functie met het oog op bekkenpijn en bekkenbodemproblemen.

Voor wie is bekkenfysiotherapie?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u door uw behandelend arts wordt verwezen naar een bekkenfysiotherapeut. Een bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met voorlichting, begeleiding en behandeling van de volgende klachten:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • Zeer vaak plassen en/of ontlasten;
  • Niet goed uit kunnen plassen of moeite met de ontlasting;
  • Verzakking van blaas, baarmoeder of darmen;
  • Pijnklachten in onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen;
  • Seksuele problemen door te hoge spierspanning of te lage spierspanning in de bekkenbodem of door niet gecoördineerd gebruik van de bekkenbodemspieren;
  • Voor en na operaties in de onderbuik;
  • Begeleiding, bewustwording, ontspanning en training van spieren in en rond het bekken tijdens zwangerschap, bevalling en gedurende een periode na de bevalling.