Beweegprogramma’s

COPD

COPD is de afkorting voor “Chronic Obstructive Pulmonary Disease”. Deze Engelse term is de verzamelnaam voor de ziektebeelden chronische bronchitis en longemfyseem.

Kenmerken van COPD

Chronische bronchitis is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Deze begint vaak met extra slijmvorming. Later beschadigt de ontsteking de longen. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. We spreken van longemfyseem wanneer ook de longblaasjes hun stevigheid verliezen waardoor de longen minder rekbaar worden.

De oorzaken van COPD

Verreweg de belangrijkste oorzaak van COPD is (mee)roken. Dit veroorzaakt een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Langdurig werken in een omgeving met bijvoorbeeld veel steen- en metaalstofdeeltjes in de lucht kan ook tot een ontsteking leiden. De beschadiging van het slijmvlies verergert geleidelijk waardoor klachten vaak pas na het 40e levensjaar merkbaar worden. Verder kan erfelijkheid ook een rol spelen.

Hartrevalidatie/hartfalen

Hartfalen is een aandoening waarbij de hartspier minder capaciteit heeft en daardoor niet meer de functie heeft om zijn dagelijkse taken te volbrengen. Het is een combinatie van verschillende verschijnselen.

Het is belangrijk om uw hart en bloedvaten gezond te houden. Bewegen is een van de manieren om dit te doen. Voor mensen die een probleem met hun hart hebben of hebben gehad, is bewegen tijdens en na de revalidatieperiode heel belangrijk om de conditie weer op te bouwen. De fysiotherapeut is bewegingsspecialist en kan u begeleiden naar een goede conditie. Mogelijk heeft u bewegingsangst of loopt u te hard van stapel. Ook hierin begeleidt de fysiotherapeut u. Bewegen is de beste manier om hartfalen te voorkomen. Iedere dag een half uur matig intensief bewegen draagt bij aan een goede gezondheid.

Ook in onze praktijk kunnen patiënten met hartfalen worden begeleid. De oefenruimte beschikt over de benodigde trainingsapparatuur en alle veiligheidseisen: AED, reanimatie, meetapparatuur als saturatie meting en bloeddrukmeting.

Hartfalen is bij de zorgverzekeraars geen chronische indicatie, dus het aantal behandelingen dat vergoed wordt is afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

Oefentherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Hiermee worden coördinatie, beweeglijkheid, spierkracht en uithoudingsvermogen vergroot. U doet tijdens een behandeling oefeningen in de praktijk en u oefent thuis. De aanpak hangt af van uw situatie en mogelijkheden.

De volgende patiënten komen in aanmerking voor hartrevalidatie in onze praktijk:

  • U dient een verwijzing te hebben van uw cardioloog.
  • U heeft een voortraject in het ziekenhuis doorlopen of uw klachten zijn minimaal 6 weken ‘stabiel’ (geen recent hartinfarct of operatie).
  • U bent gemotiveerd om deel te nemen en wilt graag uw functioneren optimaliseren.

Bewegen met kanker

Speciaal voor (ex-)kankerpatiënten biedt Fysiotherapie en Training Kemps & Rijf een beweegprogramma aan. In een kleine groep van maximaal 9 personen traint u aan het behoud of herstel van uw conditie. Onder professionele begeleiding van onze fysiotherapeuten traint u twee keer in de week één uur.

Wanneer u zich aanmeldt, volgt eerst een intakegesprek. Tijdens deze intake wordt gekeken naar uw mogelijkheden en wensen. Het trainingsprogramma wordt op deze manier precies toegespitst op uw situatie. Het kan zijn dat u herstellende bent van kanker en uw conditie weer wilt opbouwen. Het kan ook zijn dat u uw conditie op peil wilt houden tijdens bestralingen of chemotherapie. In beide gevallen maken de fysiotherapeuten een programma dat bij u past en dat u aankunt.

Na het volgen van het beweegprogramma wilt u misschien blijven bewegen. Wij kunnen u hier meer informatie over verstrekken. Mensen met oedeemklachten kunnen terecht bij oedeemtherapeute Judith van Asten, zij is werkzaam in het Paramedisch Centrum Laarbeek.

Elke 3 à 4 weken wordt een inloopspreekuur gepland met de fysiotherapeut en oedeemtherapeut. Tijdens dit uur is het mogelijk om individueel vragen te stellen en problemen te overleggen.

De ziekte van Parkinson

Parkinson is een ziekte waarbij zenuwcellen in de middenhersenen langzaam afsterven. Deze zenuwcelen produceren de stof dopamine. Door een tekort aan dopamine wordt de aansturing van spierbewegingen aangetast; spieren worden stijf waardoor lichaamsbewegingen moeilijker op gang komen en armen en benen gaan beven. De ziekte van Parkinson is een relatief veel voorkomende hersenaandoening. Naar schatting lijden 40.000 mensen in Nederland aan deze ziekte. Het treft voornamelijk ouderen. Een klein deel van de patiënten, ongeveer 10%, is jonger dan 40 jaar.

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor doorverwijzing naar een fysiotherapeut. Enkele voorbeelden zijn:

  • U ervaart problemen bij de dagelijkse bewegingen.
  • U heeft een verminderde conditie.
  • U heeft nek/schouderklachten.
  • U bent het afgelopen jaar gevallen en hierdoor geneigd minder te bewegen.

Uw fysiotherapeut kijkt samen met u of fysiotherapie kan helpen bij de problemen die u ervaart. De behandeling kan bestaan uit hulp bij het onderhouden of opbouwen van uw conditie bij de verbetering van specifieke dagelijkse activiteiten zoals het lopen, het opstaan uit een stoel, het draaien in bed en dergelijke. U krijgt goede voorlichting, een essentieel onderdeel van de behandeling bij de ziekte van Parkinson. De adviezen, behandeling en begeleiding worden afgestemd op uw situatie en in hoeverre de ziekte van Parkinson zich bij u ontwikkeld heeft.

Obesitas

Overgewicht bij kinderen is een groeiend probleem dat vraagt om een multidisciplinaire aanpak. In Paramedisch Centrum Laarbeek wordt uw kind professioneel begeleid door een diëtiste, kinderfysiotherapeut en mental coach.

In het beweegprogramma ligt de nadruk op plezier krijgen in het bewegen en stimuleren van meer bewegen. Naast een intensief oefenprogramma worden er afspraken gemaakt met betrekking tot bewegen en sporten. De kinderfysiotherapeut stimuleert uw kind in het vinden van een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid.

De diëtiste gaat aan de slag met de voeding waarbij gekeken wordt naar de voedingsbehoefte en inname van uw kind en gaat met uw kind aan de slag om de gezonde maar toch lekkere keuzes te maken in de voeding. Maar wat is nou eigenlijk gezond? Dat is voor u als ouders soms ook lastig om te kiezen omdat de reclames op tv en de aantrekkelijke etiketten in de winkel u misleiden. Het lijkt gezond maar is het dat ook wel? Hier kan de diëtiste u mee helpen.

Voor sommige kinderen is het wenselijk een gesprek aan te gaan met een mental coach. Afvallen kost namelijk meer tijd en aandacht dan de meeste mensen zich realiseren. Natuurlijk wil je snel afvallen, maar dat betekent helaas vaak dat je nieuwe gedrag niet goed in je ‘systeem’ zit. Na het afvallen komen de kilo’s er dan weer snel bij: het bekende jojo-effect. Als je er langer over doet om af te vallen en gezond te leven, maken je hersenen nieuwe ‘sporen’ aan, zodat je nieuwe eetpatroon zich als het ware in je hersenen ‘inslijpt’. Door het gezonde gedrag steeds te herhalen, krijg je het goed in je systeem. Je nieuwe gedrag kost je dan steeds minder moeite en de kilo’s laten zich dan niet meer zien. De mental coach biedt zo gewenst ondersteuning bij het vergroten van de interne motivatie en bij een duurzame gedragsverandering.

De duur en inhoud van het programma varieert per kind. Deze wordt op de persoonlijke wensen en doelen van de ouders en het kind afgestemd en hulpverleners worden dan ook zo nodig ingeschakeld. In principe krijgt ieder kind een intake bij de kinderfysiotherapeut en bij de diëtiste waarna zij een persoonlijk passend programma opstellen.

Diabetes Mellitus

Diverse studies hebben aangetoond dat door meer te bewegen het bloedglucosegehalte zal verlagen bij Diabetes Mellitus (DM). Een algemeen advies bij patiënten bij met DM is dat iedere dag minstens 30 minuten matig-intensief bewogen moet worden. Matig-intensief bewegen betekent voor ouderen (55-plus, de grootste doelgroep bij DM) een combinatie van bijvoorbeeld spierkrachttraining van het hele lichaam en oefeningen gericht op het verbeteren van de conditie. Bij ons kunt u trainen in kleine groepen met andere mensen met diabetes. De training zal gericht zijn op kracht- en conditieverbetering van het gehele lichaam. Met behulp van de fysiotherapeut krijgt u op deze manier ook weer vertrouwen in uw eigen lijf. In overleg kunt u ook een schema meekrijgen voor thuis om dagelijks aan uw oefeningen en beweging toe te komen. Nadat het programma is afgerond na 12 weken bent u voldoende getraind om eventuele oefeningen bij een medische fitnessgroep voort te zetten onder supervisie van een fysiotherapeut. Op deze manier kunt u begeleid blijven trainen en bij vragen direct hulp ontvangen. Ook krijgt u adviezen ten aanzien van een actieve leefstijl buiten de trainingen om.